Erfgoeddag - I.S.M. De Stad Blankenberge - geleide wandeling in de Uitkerkse Polder

Gelegen tussen de drukke badsteden Blankenberge en De Haan en de rustige polderdorpjes Zuienkerke en Nieuwmunster, ligt een eeuwenoud weidelandschap, de Uitkerkse Polder. Doorweven door vele sloten en bezaaid met tientallen veedrinkpoelen, vormt dit gebied een oase van rust langs de drukke kustlijn. Maar schijn bedriegt, want in de winter strijken hier duizenden ganzen neer, terwijl de lente ...

Gelegen tussen de drukke badsteden Blankenberge en De Haan en de rustige polderdorpjes Zuienkerke en Nieuwmunster, ligt een eeuwenoud weidelandschap, de Uitkerkse Polder. Doorweven door vele sloten en bezaaid met tientallen veedrinkpoelen, vormt dit gebied een oase van rust langs de drukke kustlijn. Maar schijn bedriegt, want in de winter strijken hier duizenden ganzen neer, terwijl de lente het toneel vormt van honderden baltsende weidevogels.

En hoewel de rust het niet zou zeggen, hier is de voorbije jaren hard gewerkt aan een landschap voor natuur en voor mensen.

 De Uitkerkse Polder, dat is een 1.400 ha grote authentieke kustpolder. Zo’n 1500 jaar terug lag er een uitgestrekt slikke- en schorregebied zoals we vandaag in het Land van Saeftinge aantreffen. Maar de omgang van de mens met het getijdenlandschap gaf ons de polders. De geulen slibden vanaf de 6de eeuw dicht, waardoor de schorre evolueerde naar zoute weiden waarop de Middeleeuwse mens schapen kon laten grazen en boerderijen kon bouwen. Hun boerderijen beschermden ze met lokale ringdijkjes. Het prille begin van de huidige oostkustpolder. En de mens werkte verder. In het gevecht tegen het water werd een wirwar van sloten, grachten en greppels aangelegd.

 Het resultaat van deze fascinerende wisselwerking tussen mens en natuur is dat de Uitkerkse Polder een gevarieerd microreliëf kent waarin ‘water’ een hoofdrol speelt. Een landschap met van laaggelegen zilte graslanden - waar brak water aan de oppervlakte opborrelt – tot hoger gelegen vette graslanden. De ingrediënten voor een uniek ecosysteem met bijzondere fauna en flora!

Als historische gebouwen een beschermingsstatuut als belangrijk erfgoed krijgen, waarom dan niet een historisch en waardevol uniek Middeleeuws landschap?

Bescherming van dit landschap biedt ook enorme mogelijkheden op gebied van “zachte” recreatie.

Door te wandelen, te fietsen en te genieten van de natuur in dit open gebied komt de mens tot rust en ontsnapt aan de dagelijkse stress in de files, op het werk, enz.

Tijdens de erfgoedwandeling maak je kennis met al deze aspecten en vooral dat blijvende bescherming van dit unieke landschap ons voortdurend confronteert met het maken van keuzes.

In het maken van deze keuzes roepen we om steun bij de beleidsmensen, politiekers, kortom iedereen die met de natuur begaan is, want de verantwoordelijkheid om dit erfgoed te beschermen ligt bij ons allen.

Waar
Bezoekerscentrum Uitkerkse Polder
Kuiperscheeweg 20, 8370 Blankenberge
Wanneer
zo 28/04/19 van 10:00 tot 12:00
Contact
Op kaart
UIT-agenda op uitinvlaanderen.be
Zelf een activiteit toevoegen?<br />
Dat kan via UiTdatabank.be